در نوشته گذشته قسمتی از سفرنامه تاورنیه که در آن از خفر صحبت شده بود را برای مخاطبان در وبلاگ قرار دادم. اکنون توجه به چند نکته درباره آن نوشته ضروری است.
- درباره تاورنیه و اهمیت سفرنامه ایشان صفحات اینترنتی زیادی نوشته شده است. اما ویکی پدیا پیشنهاد ما به شماست. تاورنیه این هم لینک جست و جوی گوگل درباره تاورنیه.
- آن چه که مشخص است این است که پس از صحبت از مظفری و حرکت او به سمت به جهرم، تاورنیه در منطقه خفر در حال حرکت است. با این حال مقصود ایشان از دَدیوان را نفهمیدم.
- به نظر میآید آخرین مقصد ایشان که به نام موشک بیان شده، باید مخک باشد. کاروانسرای مخک هنوز هم باقی است گرچه خراب و یباب.
- کتاب سفرنامه تاورنیه در کتابخانه علامه خفری موجود است. علاقهمندان میتوانند به کتابخانه مراجعه کنند و از خواندن سفرنامه لذنت ببرند.
- اگر از آن دسته هستید که خواندن متن را روی تبلت یا موبایل یا رایانه خود ترجیح میدهید. این هم لینک دانلود سفرنامه تاورنیه از سایت کتابناک. سفرنامه تاورنیه در کتابناک گرچه این را به شما پیشنهاد نمیکنم.
- قراردادن این قبیل سفرنامهها در وبلاگ نه به معنای تفاخر من است و نه غرور بی جا، زیرا آنگاه ما آنیم که رستم بود پهلوان. شناختن خفر از دستاوردهای این اقدام است. مثلا با کنار هم قرار دادن مطلب پست قبلی با مطلب مرکبات در ایران میتوان به این نتیجه رسید که از قدیم برخی از نقاط خفر برای پرورش مرکبات مناسب بوده است، و مردم انواع محدودی از آن را میشناختند. به علاوه این که انار خفر آن قدر شهرت داشته که از اقلام میوههای درباری سلطان صفوی بوده است.