رسائل دهدار خفری

از خانواده‌های مهمی که در دوران صفوی نقش تاثیر گذاری بر فرهنگ ایرانی داشتند، خاندان فانی خفری هستند. از این خانواده چهار تن معروف و قابل شناسایی‌اند. آن طور که نقل شده این خانواده گرایش صوفیانه داشتند و در شعر و ادب فارسی، و نیز عرفان و تصوف صاحب نظر بودند.

در مقاله‌ای در این باره آمده است که:

درباره زندگانی و آثار خاندان دهدار تاکنون پژوهش جامعی نگاشته نشده و مطالب موجود گسسته، مغشوش و غالباً غلط است. بررسی زندگانی و آثار این خاندان به حیات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی عهد صفوی پرتوی نو می‌افکند. نگارنده در این پژوهش، با بهره گیری از دیدگاه تاریخی و تکیه بر کتابشناسی و نسخه شناسیِ آثار خطی و فهارس آنها، منابع دست اول و پژوهش‌های جدید، به یافته‌های نوینی دست یافته است.

در آغاز عهد صفوی برخی از دانشمندان، ادیبان و شاعران، به دلایل گوناگون سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، از ایران مهاجرت کردند و در سرزمین‌های مجاور، عمدتاً دولت‌های دکن هند و به ندرت عثمانی، سکنی گزیدند. مهاجرت دانشمندان، دست کم، در حیات فرهنگی آن دوره تأثیر گذاشت. معین الدین محمد دهدار از این دسته دانشمندان مهاجر به شمار می رود.

 در همان مقاله و نیز در کتاب بزرگان تالیف آقای اشراق جهرمی بر اهمیت آنان و لزوم بازشناسی چهره‌های مختلف این خانواده تاکید شده است.

برای خواندن کامل مقاله لینک پایین  را کلیک کنید.

پژوهشی درباره خاندان دهدار