مطالبی درباره بخش خفر شهرستان جهرم

۶ مطلب در مرداد ۱۳۹۵ ثبت شده است

خاندان فانی خفری

رسائل دهدار خفری

از خانواده‌های مهمی که در دوران صفوی نقش تاثیر گذاری بر فرهنگ ایرانی داشتند، خاندان فانی خفری هستند. از این خانواده چهار تن معروف و قابل شناسایی‌اند. آن طور که نقل شده این خانواده گرایش صوفیانه داشتند و در شعر و ادب فارسی، و نیز عرفان و تصوف صاحب نظر بودند.

در مقاله‌ای در این باره آمده است که:

درباره زندگانی و آثار خاندان دهدار تاکنون پژوهش جامعی نگاشته نشده و مطالب موجود گسسته، مغشوش و غالباً غلط است. بررسی زندگانی و آثار این خاندان به حیات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی عهد صفوی پرتوی نو می‌افکند. نگارنده در این پژوهش، با بهره گیری از دیدگاه تاریخی و تکیه بر کتابشناسی و نسخه شناسیِ آثار خطی و فهارس آنها، منابع دست اول و پژوهش‌های جدید، به یافته‌های نوینی دست یافته است.

در آغاز عهد صفوی برخی از دانشمندان، ادیبان و شاعران، به دلایل گوناگون سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، از ایران مهاجرت کردند و در سرزمین‌های مجاور، عمدتاً دولت‌های دکن هند و به ندرت عثمانی، سکنی گزیدند. مهاجرت دانشمندان، دست کم، در حیات فرهنگی آن دوره تأثیر گذاشت. معین الدین محمد دهدار از این دسته دانشمندان مهاجر به شمار می رود.

 در همان مقاله و نیز در کتاب بزرگان تالیف آقای اشراق جهرمی بر اهمیت آنان و لزوم بازشناسی چهره‌های مختلف این خانواده تاکید شده است.

برای خواندن کامل مقاله لینک پایین  را کلیک کنید.

پژوهشی درباره خاندان دهدار

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه

کته خفر در کازرون!

در حال خواندن این مقاله بودم، که درباره گورنبشته‌ای است که در روستای کته خفر کازرون پیدا شده است. ابتدا گمان کردم که نویسنده در حال مقایسه آن گور نبشته‌ای در کته  خفر  با خطوط گور نبشته‌های مشابه در کازرون است. اما کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کم به موضوع مشکوک شدم. نه! به راستی نویسنده جای کته خفر را در کازرون می‌دانست. به نقشه مراجعه کردم. در نقشه اثری از این روستا نبود. به اینترنت مراجعه کردم. 

دو روستا در بخش جره و بالاده کازرون به این نام وجود دارد. کته خفر سفلی و کته خفر علیا.

گر چه هر دو روستا کوچکند، و در مقایسه با کته بخش خفر شهرستان جهرم، گویی کوچه‌ای از آن. اما این تشابه نام برایم بسیار شگفت انگیز است. 

روستایی هم نام داشته باشیم با پسوندی که مخاطب خود را به جایی غیر از محل معروف هدایت می‌کند. چه سری در این انتخاب نام هست؟

این که در جاهای مختلف ایران نام خفر و خفرک وجود دارد، گواه بر این است که این نام  یا به قولی خبر از نام‌های مشهوری بوده که بر مکان نهاده می‌شده است. 

اما این که در آن محل دوباره به نام مشابه برخورد کنیم. بسیار عجیب است. 

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه

شمس الدین خفری

کتاب درباره علامه خفری

پس از یک دوره آشفته که میراث  تاخت و تاز مغولان و تیموریان بود، شاه اسماعیل صفوی سراسر ایران را یکپارچه و سلطنت صفوی را بنیاد کرد. با این دگرگونی سیاسی که ورود طبقات جدیدی را در عرصه حکومت سبب شد. در حوزه فرهنگ و حکمت و ادب تحولی دامنه دار روی داد. به این معنی که اولا شعر فارسی رنگ دیگر گرفت و در سبکی تازه تجلی یافت و در این زمینه شاهکارهایی که در حد خود بی مانند است برجای ماند. ثانیا در زمینه معماری و نقاشی و تذهیب و خوشنویسی شیوه‌‌های دیگری پیدا شد. ثالثا در قلمرو حکوکت اسلامی که پس از خواجه نصیر طوسی یکدوره بطئی و کند را می‌گذراند، شارحان و صاحب نظران و اندیشمندان بزرگی پرورش یافتند و مکتب فلسفی اصفهان که نمایشگر آرا و افکار جدیدی بود ظهور کرد و جان تازه‌ای در کالبد فلسفه اسلامی بخشیده شد. بی شک از پیشگامان این تحول، مولانا خفری است و پس از خفری بود که ستارگان قدر اولی چون آخوند ملاصدرا شیرازی صاحب افسار و میر داماد صاحب قبسات  آوازه یافتند.

برای  خواندن و دانلود ادامه  مقاله‌  درباره مولانا شمس الدین خفری  عنوان  زیر لطفا کلیک کنید.

علامه مولانا شمس الدین خفری

 

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه

ملاحظاتی درباره سفرنامه تاورنیه

در نوشته گذشته قسمتی از سفرنامه تاورنیه که در آن از خفر صحبت شده بود را برای مخاطبان در وبلاگ قرار دادم. اکنون توجه به چند نکته درباره آن نوشته ضروری است.

  1. درباره تاورنیه و اهمیت سفرنامه ایشان صفحات اینترنتی زیادی نوشته شده است. اما ویکی پدیا پیشنهاد ما به شماست. تاورنیه   این هم لینک جست و جوی گوگل درباره تاورنیه.
  2. آن چه که مشخص است این است که پس از صحبت از مظفری و حرکت او به سمت به جهرم، تاورنیه در منطقه خفر در حال حرکت است. با این حال مقصود ایشان از  دَدیوان را نفهمیدم.
  3.  به نظر می‌آید آخرین مقصد ایشان که به نام  موشک بیان شده، باید مخک باشد. کاروان‌سرای مخک هنوز هم باقی است گرچه خراب و یباب.کاروانسرای مخک
  4. کتاب سفرنامه تاورنیه در کتابخانه علامه خفری موجود است. علاقه‌مندان می‌توانند به کتابخانه مراجعه کنند و از خواندن سفرنامه لذنت ببرند.
  5. اگر از آن دسته هستید که خواندن متن را روی تبلت یا موبایل یا رایانه خود ترجیح می‌دهید. این هم لینک دانلود سفرنامه تاورنیه از سایت کتابناک. سفرنامه تاورنیه در کتابناک  گرچه این را به شما پیشنهاد نمی‌کنم.
  6. قراردادن این قبیل سفرنامه‌ها در وبلاگ نه به معنای تفاخر من است و نه غرور بی جا، زیرا آن‌گاه ما آنیم که رستم بود پهلوان. شناختن خفر از دستاوردهای این اقدام است. مثلا با کنار هم قرار دادن مطلب پست قبلی با  مطلب مرکبات در ایران می‌توان به این نتیجه رسید که از قدیم برخی از نقاط خفر برای پرورش مرکبات مناسب بوده است، و مردم انواع محدودی از آن را می‌شناختند. به علاوه این که انار خفر آن قدر شهرت داشته که از اقلام میوه‌های درباری  سلطان صفوی بوده است.

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه

خفر در سفر نامه تاورنیه

دنباله راه اصفهان به هرمز از شیراز تا بندر عباس (  سفرنامه نامه تاورنیه دوران صفویه صص 347-350)

ساعت هشت  صبح روز شانزدهم مارس از شیراز حرکت کردم و پس از شش ساعت راهپیمایی در دشتی که از یک فرسخی شهر  به بعد بی آب و علف است به کاروان سرایی به نام «بابا حاجی» رسیدم . آب  در آن‌جا خوب نیست و ولرم است . از این جا به بعد دیگر سرما حس نمی‌شود . روز بعد در روشنی صبح راه افتادم و به کاروان سرایی بزرگ و خوش ساخت اما دور افتاده از روستاها به نام «مظفری» رسیدم و این تنها جایی در ایران است که در آن قارچ دنبلان سیاه به بزرگی و خوبی دنبلان "دو فینه" یافتم که خیلی هم فراوان بود . چون به کاروان سرا رسیدم دیگی  پر از دنبلان بر روی اتش دیدم . خام آن را خواستم تا آن را به روش خودمان آماده کنم و فردا به اندازه‌ای که برای ذخیره می‌خواستم گرفتم. در این نواحی جز گوسفند و بز پرورش نمی‌دهند و در حدود دو فرسخ دور تر رودی در امتداد کوهی جریان دارد که در مغرب است .

روز هجدهم در طلوع آفتاب حرکت کردم و تا ساعت یازده از ناحیه سنگلاخ در میان کوههای پوشیده از بادام تلخ و بنه پیش رفتم . در کاروانسرای زیبایی به نام «پای راه» نزدیک رودی که از مغرب می‌آید و آن‌جا را بسیار دلپذیر می‌کند منزل کردم . در دره های آن جا بیشه زار پیدا می‌شود و روستایی در آن سوی رودخانه در جهت جنوب هست.

 

روز نوزدهم در ساعت چهار صبح سوار بر اسب شدم و در امتداد دره‌ای پر از روستا حرکت کردم و همان رود که ذکرش گذشت آن جا را بسیار حاصلخیز می کند . ساعت هشت در کاروان سرایی که هشت ضلعی ساخته شده و در یک فرسخی رودخانه است توقف کردم ، در این فاصله چند روستا هست. کاروان سرا «خفر» نام دارد .

روز بیستم در ساعت دو بعد از نیمه شب حرکت کردم و تا ساعت ده صبح در دره‌ای بسیار خشک راه پیمودم . در راه عده‌ای شبان دیدم که از این ناحیه که بسیار گرم می‌شد کوچ می‌کردند تا به جستجوی جای خنکی نزدیک شیراز بروند .

کسانی که با اسب شخصی سفر می کنند و می‌خواهند یکی از زیباترین جاهای ایران و آثار قدیمی را تماشا کنند پس از ترک کاروانسرای خفر ، به جای جاده معمولی کاروان رو ، جاده سمت راست را به طرف رودخانه در پیش می گیرند که از یک فرسخی همین کاروان سرا می‌گذرد . به محض گذر از رود خانه داخل راه باریکی می شوند که حدود دو فرسخ در سنگلاخی با شیب تند ، کوه در سمت راست و رود در سمت چپ ، ادامه می‌یابد ، در حالی که در بسیاری از نقاط آن برای عبور دو سوار کنار هم جا نیست . در طول این جاده ، کوره راه هایی در سمت کوه هست که به غارهایی منتهی می‌شود . بعضی از این غارها آن قدر بزرگند که دو سه هزار نفر می‌توانند در ان جا بگیرند . پس از این به جلگه‌ای به نام «دَدیوان» می‌رسند که چهار فرسخ محیط آن است و بزرگترین قسمت آن پر از درختان نارنج و لیمو و انار است . قطر بعضی از این درختان چندان است که دو مرد به زحمت می‌توانند آن را در بغل بگیرند و ارتفاع آن ها به بلندی درختان گردوی ماست . در بقیه جلگه برنج و گندم کاشته‌اند . اینجاست که همه نارنج و پرتقال و لیمو و انار اصفهان را فراهم می‌کند و به واقع محل وفور نعمت و فرح است و یا دست کم یکی از فرح بخش‌ترین جاها در سراسر ایران است . من از آن جا بارها گذشته‌ام ، حتی اغلب به قصد تفریح به آن جا می‌آیند . چادرهای خود را زیر این درختان بر پا می کنند  و روستاییان انواع خوردنی‌ها به خصوص کبک و خرگوش و آهو برایشان می‌آورند . رودی که از جلگه می‌گذرد پر از ماهی کپور و ماهی ریشدار و نوعی اردک ماهی و خرچنگ است و به خاطر دارم  که در همه سفرهایم یک روستایی صبح مرا به کنار رودخانه می‌برد و با  دست در حضور خودم ماهی می‌گرفت و چندان در کار مهارت داشت که وقتی ماهی بزرگی نمی‌گرفت آن را به آب می‌انداخت و ماهی دیگری می‌گرفت.

چون اغلب ده دوازده روز در این محل بار می‌اندازند مطربان اطراف که اطلاع یافتند به دیدار می‌آیند تا برقصند و جامی چند شراب شیراز بنوشند که همیشه ذخیره بسیار از آن هست . انگلیسیان و هلندیانی که در هرمز هستند اغلب به این جلگه می‌آیند تا اخر تابستان را در آن جا بگذرانند و از خنکی رودخانه و درختان بهره‌مند شوند، زیرا همیشه خوش ندارند که به اصفهان بروند، به این دلیل که هر بار به آن جا می‌روند باید پیشکشی به شاه تقدیم کنند و بی میل نیستند که خود را از این زحمت برهانند. آن چه درختان این جلگه را چنین بزرگ و زیبا می‌کند خنکی مرطوبی است که از رودخانه می گیرند، چه آب را از نهرهای متعددی می‌آورند که تشکیل استخرهای کوچک بسیار نزدیک به یکدیگر می‌دهد و از طریق آنها همه درختان را آبیاری می‌کنند. فایده ای که این رود به ایران می رساند همین است، زیرا خارج از این جلگه که آبیاری می‌کند از میان سنگلاخ های کوهستانی می گذرد یا به صحرای نمکی فرو می رود که نزدیک آن جاست.

روز بیستم مارس در ساعت ده صبح به کاروان سرایی به نام موشک رسیدیم که خانه‌ای تک در پای صخره است. در پانصد قدمی آن جا چشمه آبی هست ولی آبش گرم هست و طعم گوگرد دارد به طوری که حیوانات با اکراه از آن نوشیدند. برای آب باید به آب  انباری رفت که به فاصله یک تیر تفنگ از کاروانسرا قرار دارد، اما چندین سال است که نتوانسته اند آب از آن بنوشند، زیرا یک یهودی که برای برداشتن آب  به آن جا رفته بود پایش لغزیده و در آن آب  افتاده است. مسلمانان که متعصب اند فورا آب  انبار را خراب می کنند تا نزدیک آن آب  انبار دیگری بسازند.

در نیم فرسخی موشک برای رفتن به لار دو راه هست. یکی راه شتر و دیگری راه اسب و قاطر. راه اول سه روز طولانی‌تر  از راه دیگر و به نام راه بیابان است، زیرا بعد از قصبه‌ای بزرگ  که توقفگاه اول است و فقط ساربانان در آن زندگی می کنند تا رسیدن به لار به جز چادر شبانان که هر روز در جایی چادر می زنند چیزی یافت نمی‌شود. در این راه مقدار بی‌شماری تیهو هست چنان که در راه دیگر راه بسیار، و وقتی که از زمین به پرواز در می‌آیند  مانند ابری آسمان را می پوشانند. در این دو راه به خصوص ،  راهی که شتران در پیش می گیرند، نوع دیگری پرنده نیز هست که شبیه کبک بزرگ ماست، اما پایی مانند اردک دارد. شتران به ناچار از این راه می‌روند که طولانی‌تر از راه دیگر و بیابانی است، زیرا برای آن‌ها غیر ممکن است که از کوهستان جهرم عبور کنند.  از این کوهستان که در آن اسب و استر را هم به دشواری می‌برند به زودی سخن خواهم گفت.

در ساعت دو صبح روز بیست و یکم مارس از موشک حرکت کردم و تا ساعت هشت در زمینی مسطح و سنگلاخ راه پیمودم و به شهر کوچک جهرم رسیدم که خرماهایش عالی است  و باید آن را جنگل نخل نامید. در کاروان سرایی که زیبا و پانصد متر دور از شهر است منزل کردم و دو روز آن جا ماندم.

 

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه

مرکبات در ایران

مرکبات در ایران نام مقاله‌ای است که سال‌ها پیش نوشته و منتشر شده است. در این مقاله تاریخچه مختصری از مرکبات و محصولات و  مکان‌های کشت آن آورده شده است. آمدن نام خفر در کنار نام مناطق دیگر در این مقاله هم نشان از اهمیت باغداری و مرکبات آن از روزگار گذشته تا امروز دارد. 

برای دانلود مقاله بر روی عنوان رو به رو کلیک کنید. مرکبات در ایران       

                                 مرکبات در ایران

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
مرتضی نجاتی جزه